Klíma előhűtés a klímarendszer túlterhelése ellen

A nagy ipari üzemek, irodaházak, bevásárlóközpontok, üzletek, plázák, mozik, szállodák csak alap üzemeltetése is már megköveteli a megfelelő klímarendszer és egyéb hűtőberendezések használatát, de a különböző termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál is elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet kellő szinten tartása.

A nyári hőségben azonban sajnos rendszeresen előforduló probléma a klímarendszerek teljesítmény csökkenése, túlterhelés esetén annak leállása. Ennek oka, hogy az alkalmazott klímarendszerek teljesítménye sokszor alulméretezett, nem a mai időjárási paraméterekhez lettek igazítva, illetve a bővülő igények nem követték a klímarendszer fejlesztését.

Súlyos következmény:

  • villamosenergia-fogyasztási csúcs
  • teljesítmény csökkenés vagy leállás
  • mechanikus alkatrészek terven felüli kopása

Az Üzemeltetők részéről általánosnak modható védekezési mechanizmus alakult ki a klíma rendszerek túlterhelése ellen, különböző átmeneti megoldásokat alkalmaznak:

A klímarendszer, és a kánikulában szintén jelentős terhelésnek kitett hűtőberendezések teljesítményét próbálják visszafogni, egyes berendezéseket egy időre lekapcsolni a rendszerről.

Ez azonban nem megoldás, mert nincs rendelkezésre álló hűtés amikor kellene!

Ez ugyan semmilyen beruházási költséggel nem jár, sőt még áramdíjban is látszólag megtakarítást eredményez, mégis komoly veszteséget okoz. Egyrészről a kellemetlenül magas hőmérséklet az ipari csarnokban dolgozók munkavégzését rontja ( figyelmetlenné, frusztráltá teszi őket, ami csökkenti a munka hatékonyságát), de a szállodákban pihenő vendégeket is zavarja( amivel azt veszélyeztetjük, hogy visszatérő vendégekké váljanak). A hűtőberendezésekben tárolt áruk minősége szintén megromolhat, illetve bizonyos esetekben a gyártástechnológa által előírt szigorú hőmérsékleti  követelmények be nem tartása is a selejtgyártást segíti elő.

Másik átmeneti megoldásként használt tendencia, hogy kerti locsolót telepítenek a kondenzátor elé. A víz elpárolgása valamennyit hűt ugyan a környezetén, de a hirtelen nagy mennyiségű víz nagyon kis hatékonysággal párolog, ráadásul rengeteg vizet fogyaszt. Az óriási vízmennyiség a talajon, tetőn marad, ami algásodáshoz, poshadáshoz vezet.

Ebből is látszik, hogy ez a fajta megoldás sem megoldás. Sőt!

Mégis mit tehetünk?

Hogyan működik?A hagyományos klímarendszereket vonalsoros párahűtési rendszerünkkel kombinálva a klímák üzemeltetése hirtelen hatékonnyá és főleg gazdaságossá válik!

klima elohutes-evaporativ hutes 2A klíma előhűtés haszna:

  • csökken a klíma rendszer terhelése, ezzel javul a hatékonysága, megbízhatósága
  • csökkennek a klíma rendszer javítási, karbantasi költségei
  • megnő a klíma rendszer élettartama
  • 30%-os üzemeltetési költség csökkenés érhető el
  • a párahűtő rendszer működése automatizált, nem igényel felügyeletet
  • a klíma előhűtés beruházási költsége kevesebb, mint 2 év alatt megtérül

Cégünk ezen területen végzett legutóbbi munkája a Marriott Hotel, a kecskeméti Auchan bevásárlóközpont és több budapesti Spar bevásárlóközpont tetőklímáinak előhűtése volt. Az üzemeltetőnek problémája volt a nagy meleg miatti klíma és hűtéstechnikai rendszer leállás, ezért keresett meg minket. Segítségünkkel nem csak a berendezések működési tartománya nőtt meg, de jelentős költség megtakarításhoz is hozzásegítettük partnerünket.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérje ajánlatunkat!

 

Szeretnénk ha tudná, hogy cookie-kat használunk. A cookie-k megjegyzik a böngészési szokásait, és jobb vásárlási élményt nyújtanak...Bővebben