Klíma előhűtés működése

A módszer lényege, hogy a szabadtéren ( általában tetőn) elhelyezett beszívó ventillátorok és a hőcserélő lamellák előtti területet hűtjük le. A párahűtő rendszer 5 mikronnál kisebb, finom vízpermet kibocsájtásával majd a víz elpárolgásával a kültéri egység által beszívott levegőt 10-15 ºC! fokkal csökkenti ( ez kb. 6-7 ºC fokos kondenzációs hőmérséklet csökkenéshez vezet) így a klímaberendezésnek nagyságrendekkel kevesebb energia szükséges a működéshez, kevesebb energiabefektetéssel képes a kívánt hűtőteljesítményt biztosítani. A kompresszorok terhelése ezáltal jelentősen lecsökken, a klímák élettartama megnő.

További előny, hogy párahűtő rendszereink üzemeltetése teljességgel automatizálható, nem igényel speciális felügyeletet, illetve folyamatos ellenőrzést.

Figyelembe véve, hogy a klíma - és egyéb hűtőberendezések üzemeltetése egy nagyobb ipari üzem vagy bevásárlóközpont esetén a teljes villamosenergia-fogyasztás csaknem 70-75%-át! teszi ki,  a klíma előhűtéssel megtakarított 30% energiafogyasztás komoly anyagi nyereséget hoz, a többi hasznot nem is számítva!

klima-elohutesklimaelohutes

Tudja meg itt, milyen rendszerek alkalmasak a klíma előhűtésére

 

A klíma előhűtési rendszerek elvi hatásai, működése:

A folyamatosan növekvő nyári csúcshőmérsékletek miatt egyre gyakrabban előforduló probléma a hűtési rendszerek teljesítmény csökkenése, esetenként leállása.
- A teljesítmény csökkenés esetén a rendszer kondenzátor egysége által beszívott levegő hőmérséklete túl magas, ezért a kondenzátor hatásfok romlik, növekedni kezd a kondenzátor nyomása, majd az elpárolgási hőmérséklet. Ilyenkor a rendszer több villamos energiát vesz fel, hogy a kondenzációt stabilizálja és a hűtőteljesítményt biztosítani tudja, de a nyomáshatárolóknak köszönhetően a rendszer előbb-utóbb kiáll magas nyomású hibára. A leállás során a vezérlő egység észleli a magas nyomást és, hogy megvédje a rendszer kritikus elemeit a meghibásodástól: leállítja a körfolyamatot.
Ezek akár napi szinten is bosszúságot okozhatnak egy alulméretezett, -korszerűtlen rendszer üzemeltetőinek, de új rendszerek esetén is előfordulhat ilyen jellegű meghibásodás.

A hűtési rendszeren az előhűtéssel a léghűtéses kondenzátor által beszívott levegő hőmérsékletét csökkentjük. A módszer lényege, hogy nagyon finom vízpermet kibocsájtásával és annak elpárolgásával a kültéri egység által beszívott levegőt hűtjük le, így a berendezésnek kevesebb energia szükséges a működéshez. A kompresszorok terhelése jelentősen lecsökken, élettartamuk megnő. Vonalsoros párahűtési rendszerünk segítségével a nyári időszakokban akár 10-15 °C fokkal képesek vagyunk csökkenteni a környezeti levegő hőmérsékletét, ami nagyságrendileg 6-7 °C fokos kondenzációs hőmérséklet csökkenéshez vezet, ami egyenlő a nyomáscsökkenéssel. Így a rendszer COP-je javul --» kevesebb energiabefektetéssel képes a kívánt hűtőteljesítményt biztosítani!

A hűtéstechnikai körfolyamatban szemléltetett előhűtési rendszer helye:

klima elohutes-folyamat

 

A körfolyamat logp-h diagramjában szemléltetve az előhűtés szerepe:


Az ábrákról világosan látszik, hogy az nagynyomású fúvókák a kondenzátor oldalnál vannak felszerelve. A fúvókákon keresztül kis tömegárammal nagyon apró szemcseméretű víz porlasztódik szét, amely a levegőben elpárologva csökkenti annak hőmérsékletét és így a kondenzátor nem egy forró levegőt szív át magán a hőcserére, hanem egy annál akár 15 ºC fokkal hűvösebbet. Így a kondenzációs oldalon csökken a hőmérséklet, ezáltal a hatásfok javul, a probléma megszűnik.

klima elohutes szerepe

Szeretnénk ha tudná, hogy cookie-kat használunk. A cookie-k megjegyzik a böngészési szokásait, és jobb vásárlási élményt nyújtanak...Bővebben